Thema: planten

Planten zijn hele belangrijke organismen. Ze kunnen namelijk hun eigen voedsel maken. Dit noem je ook wel een "Autotroof" organisme. Zonder planten zouden wij geen voedsel hebben. Je hebt planten in alle soorten maten en kleuren. In dit thema leren jullie hoe leven van een plant er uit ziet.

De indeling van planten


In dit stukje leer je dat het plantenrijk in verdeeld in 3 afdelingen. Je moet aan de hand van de kenmerken van een plant kunnen achterhalen bij welke afdeling de plant hoort. Je komt bij de opdrachten door op Opdrachten te klikken. duhh

Waarom zijn planten belangrijk voor ons?

Fotosynthese en verbranding

Hele belangrijke processen!!

planten doen nog meer

Mensen en dieren gebruiken de zuurstof (O2) uit de lucht voor hun energieproces en als afval scheiden zij CO2 uit. Bij een plant is dit precies andersom. Een plant gebruikt de CO2 om energie te krijgen en levert als afval O2 op. Zonder planten op de wereld kunnen wij niet ademhalen.

Maar, de mens met name, produceert nog meer afval. Het moderne leven produceert op allerlei manieren flinke hoeveelheden chemische troep. Denk aan fabrieken, auto’s, verwarming, maar ook veel moderne bouwmaterialen en stoffen ‘ademen’ giftige stoffen uit. Veel minder bekend is dat ook die stoffen door planten worden opgeruimd, omdat zij deze stoffen prima kunnen gebruiken als voedsel!

Dat planten ook dit afval, onze fijnstof gifstoffen, zeer effectief verwerken en omzetten naar onschadelijke en bruikbare stoffen is pas een jaar of 20 bekend, en bij het grotere publiek vaak helemaal nog niet. Wel wordt steeds meer bekend hoe schadelijk fijnstof eigenlijk is. Het vergroenen van onze leefomgeving is dus ook hierom erg belangrijk. Zowel binnen, als buiten. Want, wat nog veel minder mensen weten, is dat ons binnenklimaat over het algemeen 5 tot 10 keer meer vervuild is dan de buitenlucht. Ook hier kunnen planten ons helpen.

Samenvatting thema planten