De lever

De lever is het enige orgaan dat verbonden is met 3 bloedvaten

  • De poortader-->zuurstofarmbloed met veel voedingsstoffen van de dunne darm
  • Leverslagader--> Zuurstofrijk en voedselarm bloed vanuit de aorta
  • De leverader--> zuurstof en voedselarm bloed vanauit de lever terug naar het hart vervoeren.

De lever regelt de hoeveelheid glucose


Bij de vertering van voedsel komen suikers zoals glucose vrij. Deze suikers worden via het bloed het bloed naar de lever getransporteerd. De lever slaat suiker, dat we niet direct nodig hebben, op in de levercellen als glycogeen (dierlijk zetmeel). Glycogeen is een reservestof die je lichaam opslaat tot het moment dat je veel energie nodig hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens inspanning en sporten
Een gezonde lever bevat altijd veel glycogeen. Wanneer we behoefte hebben aan extra suikers, zet de lever glycogeen weer om in glucose. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon glucagon uit de alvleesklier. Glucose wordt vervolgens afgegeven aan het bloed. De glucose komt uiteindelijk terecht in elke cel van het lichaam. Lichaamscellen verbranden de glucose en zo krijgen we energie. Op die manier speelt de lever een belangrijke rol bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel. Ook slaat de lever vitaminen en mineralen op. Dat is de reden waarom de lever gezond is om te eten.

Bloedeiwitten maken


Eiwitten worden verteerd in je maag en in je darmen. Hierbij ontstaan verteringsproducten. De verteringsproducten komen in het bloed. Via de poortader komen ze in de lever. Van een deel van de verteringsproducten maakt de lever nieuwe bloedeiwitten. Een van deze bloedeiwitten heet fibrinogeen. Dit eiwit komt in het bloedplasma terecht via de leverader en helpt bij de bloedstolling, om een wondje dicht te laten gaan. Bloedeiwitten worden ook wel plasma -eiwitten genoemd. Dit is logisch omdat ze natuurlijk in het bloedplasma zitten. Zoals je misschien nog weet bestaat het bloed uit verschillende onderdelen. Bloedlichaampjes (rode, witte bloedcellen en bloedplaatjes) en bloedplasma. Zie plaatje hieronder

Eiwitten afbreken tot ureum


Je lichaam kan eiwitten niet opslaan. Als je dus teveel eiwitten in je lichaam hebt gekregen door je voeding, dan breekt je lever dit overschot aan eiwitten af. Bij deze afbraak ontstaat de giftige afvalstof ureum. De ureum wordt aan het bloed afgegeven en door de nieren uit je bloed gefilterd en uitgescheiden.

Ontgiften

Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld door stoffen die we inademen of die we met onze voeding binnenkrijgen. Maar ook door roken, alcoholgebruik en gebruik van medicijnen en drugs komen schadelijke stoffen ons lichaam binnen. Je lever moet dit allemaal verwerken. Als je teveel en te vanvan dat soort middelen gebruikt kan je lever ziek worden. Daarnaast kunnen bij de stofwisseling producten ontstaan die schadelijk zijn voor het lichaam. De lever neemt deze "giftige" stoffen op uit het bloed, en maakt ze onschadelijk. De onschadelijk gemaakte stoffen worden vervolgens met de galvloeistof of urine uit het lichaam verwijderd. Het gal wordt opgeslagen in de galblaas. Via de galbuis wordt het gal afgevoerd naar de dunne darm, om precies te zijn, het begin van de dunne darm de 12 vingerige darm. Daar zorgt het gal er voor dat vetten verteerd worden.

In de lever worden rode bloedcellen afgebroken. Er ontstaan nieuwe stoffen door deze afbraak. Deze afbraakproducten zijn onder andere galkleurstoffen die door de lever worden uitgescheiden met de gal. Ze geven je poep die bruine kleur.

Speel een Kahoot over de lever (klik hier)

Samenvatting thema