Kringlopen

Koolstof kringloopKoolstof is een zeer belangrijk deeltje dat een onderdeel is van al het leven. Koolstof volgt een bepaalde route op aarde, die de koolstofcyclus wordt genoemd. De koolstofcyclus is gebaseerd op koolstofdioxide (CO2), dat in gasvormige staat in de lucht gevonden kan worden en in opgeloste vorm in het water. planten gebruiken koolstofdioxide uit de atmosfeer, ze gebruiken dit om zuurstof te maken door fotosymthese, dat van levensbelang is voor dieren. Tijdens de fotosynthese zetten planten en andere producenten koolstofdioxide en water onder de invloed van zonlicht om in glucose. Het koolstofdeeltje zit dan in de glucose. Alleen planten kunnen dit omdat ze bladgroenkorrels hebben. Koolstof dat gebruikt wordt door producenten, consumenten en reducenten verplaatst zich behoorlijk snel door de lucht, het water en de levensvormen. Organismen verbranden namelijk en zoals je weet komt bij verbranding koolstofdioxide vrij.


Oefenen met Koolstofkringloop

Stikstof kringloop (Alleen voor GL/MAVO)

Natuurlijke immuniteit

Wanneer er antistof in je lichaam zit heb je een afweer tegen de ziekteverwekker. Witte bloedcellen onthouden hoe de antistof tegen een ziekteverwekker(antigeen) gemaakt moet worden. Als je op een later moment weer besmet word kan je lichaam sneller antistof maken. Je wordt niet ziek en je bent op dit moment dus immuun. Als je jong bent krijg je vaak waterpokken hierna ben je blijvend immuun voor waterpokken. Als je de ziekte zelf hebt gehad en je bent daarna immuun voor de ziekte dan noemen we dit natuurlijk immuniteit.

Kunstmatige immuniteit

Deze vorm van immuniteit wordt opgewekt door inenting tegen ziekten. Inenting wordt ook wel vaccinatie genoemd. Je hebt dus de ziekte zelf niet gehad maar krijgt van te voren verzwakte of dode ziekteverwekkers toegediend. De witte bloedcellen maken wel antistoffen tegen deze verzwakte of dode ziekteverwekker en ze onthouden ook hoe ze deze antistoffen moeten maken. Je bent dus nu ook immuun geworden. Deze vorm noemen we kunstmatige immuniteit.

Actieve en passieve immunisatie


Passieve immunisatie

Er worden antistoffen toegediend die door andere mensen of dieren zijn geproduceerd; passieve immunisatie biedt onmiddellijke bescherming tegen infecties. Dit noem je ook wel een serum.

Actieve immunisatie

Bij actieve immunisatie wordt een dood of onschadelijk gemaakt ziekteverwekker ingespoten. Daardoor ontstaat weerstand tegen een bepaalde aandoening of infectie. Actieve immunisatie leidt tot de vorming van antistoffen die de werking van de ziekteverwekker tegen gaan. Met actieve immunisatie kunnen ziekten die worden veroorzaakt door bacteri├źn of virussen, worden voork├│men. De stoffen die bij actieve immunisatie worden gebruikt, worden antigenen of vaccins genoemd. Actieve immunisatie wordt ook wel vaccinatie genoemd.

Speel een Kahoot over het afweersysteem, bloed en de huid (klik hier)

Samenvatting thema