Tast

Hoe werkt je tastzin

De huid

De opperhuid

De opperhuid bestaat uit de kiemlaag en de hoornlaag.

De lederhuid

In de lederhuid bevinden zich de belangrijkste onderdelen van de huid onder andere de temperatuur regeling. Hier bevinden zich ook de meeste orgaantjes die verschillende prikkels opvangen zoals onder andere temperatuur en druk.

Onderhuids bindweefsel

Deze laag bestaat voor het grootste gedeelte uit bindweefsel en vet.

3 huidlagen


De opperhuid

Dit is het buitenste laagje van de huid. Het bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen, die voortdurend worden vernieuwd vanuit de onderste laag van de opperhuid (de kiemlaag). De nieuw gevormde hoorncellen schuiven steeds verder op naar de oppervlakte van de huid. Ze worden door de voortdurende aan-maak van nieuwe cellen naar boven geduwd. Als ze eenmaal boven in de opperhuid terechtkomen, gaan ze dood. Eenmaal dood blijven ze toch heel belangrijk. Deze dode cellen vormen samen een moeilijk doordingbaar pantser voor ziekteverwekkers. Daarnaast biedt het pantser bescherming tegen uitdroging van de huid. De hoornlaag is op sommige delen van de huid extra dik, zoals op de voetzolen en de handpalmen.

De opperhuid is zeer actief en vernieuwt zich elke maand. De aangroei en afschilfering van dode huidcellen houden elkaar daarbij in evenwicht, zodat de huid niet steeds dikker wordt. De opperhuid vormt het laagje waar huid-verzorgingsproducten hun werking hebben. Doordat de opperhuid zichzelf continue vernieuwt zal er geen litteken achterblijven wanneer er een beschadiging optreedt.

Talgkliertjes maken talg en dit zorgt er voor dat je huid soepel blijft

Vissen pedicure

Hier zie je visjes die de dode huidlaag (hoornlaag) van je voeten af eten.


De lederhuid

De lederhuid Onder de opperhuid ligt de lederhuid. Deze laag bestaat uit een stevige constructie van bindweefsel. De lederhuid is qua inhoud afwisselender dan de opperhuid. Hier bevinden zich de lymfevaten, die afvalstoffen afvoeren, en de zenuwen, die zorgen voor het tastgevoel, de pijngeleiding en het temperatuurgevoel. Ook de bloedvaten bevinden zich in de lederhuid. Zij spelen een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam. Door verwijding van de bloedvaten kan extra warmte aan de buitenwereld worden afgegeven. Door vernauwing van de bloedvaten kan de afgifte van warmte worden beperkt, zodat geen kostbare energie verloren gaat De lederhuid wordt niet zoals de opperhuid vernieuwd. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken..

In je huid heb je

  • Warmtezintuigen
  • Koudezintuigen
  • Drukzintuigen
  • Tastzintuigen (reageren op lichte aanraking) (Pijnpunten = uiteindes van bepaalde zenuwen die pijn waarnemen)

tattouages

Tatoeages worden aangebracht door een van inkt voorziene tatoeage-naald door de lederhuid te prikken. Inkt Als je wilt dat een plaatje voor altijd op je huid blijft zitten, moet je er voor zorgen dat de inkt níet uit je huid verdwijnt. De naald van de tatoeëer-machine brengt de inkt helemaal in de lederhuid. En daar gebeurt het volgende: De huid schrikt van de tatoeage-inkt omdat het een onbekende stof is. De huid wil het lichaam tegen die vreemde stof beschermen en kapselt de inkt daarom in. Op die manier kan het geen schade aanrichten. En dat is nou net de truc: De huid wordt gewoon ververst, de cellen vallen van je lichaam af. Maar die ingekapselde inkt blijft voor altijd en eeuwig in de lederhuid zitten.

Onderhuidsbindweefsel

Deze laag bestaat uit los bindweefsel waarin vetcellen zitten, die zorgen voor een energieopslag. Het onderhuids bindweefsel scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Door het onderhuids vetweefsel lopen veel bloedvaten, waardoor de opgeslagen voedingsstoffen snel van de ene plaats naar de andere kunnen worden getransporteerd, afhankelijk van waar ze nodig zijn. Het onderhuids bindweefsel is niet alleen bedoeld voor de opslag van voedingsstoffen in de vorm van vloeibare vetten, maar moet het lichaam ook beschermen tegen kou en tegen stoten.


Man met los onderhuids bindweefsel

Deze man heeft weinig collageen in zijn onderhuidsbindweefsel. Dit is juist de stof die er voor zorgt dat je huid zich hecht aan je spierweefsel. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid. Of je hebt een gebrek aan collageen zoals de man in deze video.


Huidkleur


Het belangrijkste ingrediënt om je huid van kleur te voorzien is pigment. Speciale huidcellen ('melanocyten') maken zakjes met pigmentkorrels aan, die vervolgens worden doorgegeven aan de hoorncellen. Je bovenste huidlaag – de opperhuid - bestaat voor het grootste deel uit deze hoorncellen, die zorgen dat je huid een bepaalde kleur krijgt. Het kleurverschil tussen een donkere en lichte huid wordt vooral bepaald door de hoeveelheid pigment ('melanine') in de opperhuid. Een lichte en donkere huid bevatten evenveel melanocyten, alleen bij mensen met een donkere huidskleur zijn deze cellen groter en sterker vertakt. Ook zitten er meer pigmentkorrels in de zakjes. Daarbij liggen in een donkere huid de zakjes met pigmentkorrels beter verspreid over de hoornlaag – de bovenste laag van de opperhuid -, terwijl bij een licht huidtype de zakjes heel dicht bij elkaar liggen. Doordat een donkere huid meer pigment bevat, is iemand met een donker huidtype beter bestand tegen de schade van UV-stralen.

Waarom hebben we verschillende huidskleuren?

Wanneer je in de zomer veel in de zon bent wordt je huid bruiner om je beter te beschermen. Mensen die van oorsprong uit warme en zonnige landen komen hebben een donkere huidskleur doordat in hun huid veel beschermend pigment zit. De basis hoeveelheid melanine in je huid is erfelijk bepaald, dus de zoon of dochter van ouders met een donkere huidskleur zal ook in het regenachtige Nederland geboren worden met veel melanine.