Zuigende wormenBloedzuigers

 

Heb je wel eens een bloedzuiger op je been of arm gehad, bijvoorbeeld als je in een rivier zwom? Een bloedzuiger is een soort worm met zuignappen

Hier zie je een bloedzuiger. Aan elk uiteinde heeft hij zuignappen om zich goed vast te kunnen houden aan zijn " prooi".
aan beide uiteinden van zijn lichaam. Hij heeft vaak tanden. Veel soorten zuigen bloed uit dieren en mensen.

Vroeger maakten dokters daar zelfs gebruik van. De medicinale bloedzuiger werd gebruikt voor aderlatingen. Hij was gewoon in de apotheek te koop. De dokter zette een bloedzuiger op de patiënt en liet hem bloed opzuigen. De medicinale bloedzuiger beschikt over een stof, hirudine, die de bloedstolling tegengaat. Hij kon daardoor ongestoord blijven zuigen. Totdat de dokter hem eraf haalde en leegdrukte. Aan de hand van het bloed probeerde de dokter te kijken of hij ziektes in het bloed kon ontdekken. In sommige grote Amerikaanse staten en in Azië wordt de bloedzuiger nog steeds gebruikt als natuurgeneeswijze. Maar wel veel minder dan vroeger. Zo’n honderddertig jaar geleden werden alleen al in de Parijse ziekenhuizen zes miljoen bloedzuigers gebruikt.