Warm en koudbloedigWarmbloedig

 

Je bloed werkt als een soort verwarming. Het warme bloed houdt je lichaam op een temperatuur van zo’n 36-37° Celsius. Je voeten en je neuspunt kunnen wel wat kouder zijn. Boven 37° heb je verhoging of koorts. Koorts is dus geen ziekte. Het is een symptoom van een infectie
Het binnendringen van ziekteverwekkende organismen
(bacterie, virus, schimmel) die schade toebrengen aan je lichaam.

Een infectie leidt soms tot een ontsteking

Als je koorts Een verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van diverse ziekteverwekkers lam. Het onderdrukken van de koorts gaat dus in feite tegen deze natuurlijke reactie in. Toch is het in de medische wereld lange tijd gebruikelijk geweest om koorts zo snel mogelijk te onderdrukken. Alfred Vogel pleitte er in die tijd al voor om 'koorts juist als helper in plaats van als vijand te zien.' Gelukkig wordt dit tegenwoordig algemeen zo gezien. hebt weet je dat je lichaam aan het vechten is tegen een infectie.
Een temperatuur van 43° is wel levensgevaarlijk: je lichaamseiwitten gaan dan kapot. Komt je temperatuur onder de 35°, dan raak je onderkoeld.

Mensen zijn warmbloedig: ons lichaam regelt zelf de temperatuur. Elke cel in je lichaam verbrand voedingsstoffen die je met je voedsel binnen krijgt. Bij deze verbranding ontstaat warmte. Door je spieren te bewegen Als je je spieren veel beweegt moeten ze meer voedingsstoffen (brandstoffen) hebben. Je spiercellen gaan meer verbranden. Hierbij komt meer warmte vrij. , stijgt de temperatuur. Door te zweten, laat je lichaam de temperatuur zakken.

Naast warmbloedige mensen en dieren zijn er ook koudbloedige dieren, zoals kikkers. Die nemen de temperatuur van hun omgeving aan. Als zij lekker warm willen worden, dan moeten ze in de zon gaan zitten. Om af te koelen zoeken ze de kou op. Hun lijf kan dat niet zelf.