Basisstof 1: BloedkoerierJe bloed is eigenlijk een soort KOERIER


Een koerier vervoerd spullen. Je bloed vervoerd zuurstof, koolstofdioxide, afvalstoffen en voedingsstoffen. Koolstodfioxide hebben wij niet nodig en wordt via de longen uit ons bloed gehaald.

. Het brengt de zuurstof die je met je LONGEN De longen zorgen ervoor dat wij kunnen ademhalen. Ze delen de ruimte in de borstholte samen met het hart. Ze worden goed ondersteund door het middenrif, dat is een ademhalingsspier.

De rode streep hier op het plaatje moet het middenrif voorstellen

inademt door je hele lichaam. Je bloed breng ook voedingsstoffen uit het eten en andere belangrijke stoffen naar alle delen van je lichaam. Jouw HART Je hart is van een speciale soort spier gemaakt, die we de hartspier noemen.
Als je groeit, wordt die hartspier ook groter.
Hij is ongeveer even groot als je gebalde vuist en weegt zo'n 250 gram.

speelt daar de hoofdrol in. Het hart is zo sterk dat het in één minuut bloed door je hele lichaam heen kan pompen. Dit gaat redelijk snel. Die snelheid regelen je hersenen. In één dag pompt je hart zoveel bloed rond, dat je er een tank van zo’n 8.000 liter mee kan vullen. Dat is in een mensenleven van ongeveer 75 jaar een dikke 200 miljoen liter. Meer dan 4.000 grote zwembaden vol bloed.